Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Bigos myśliwski z suską sechlońską
Składniki
- kapusta kiszona – 1 kg
- świeża kapusta – 0,5 kg
- marchew – 2 szt.
- suska sechlońska – 10 szt.
- grzyby suszone – 30 g
- kiełbasa zwyczajna – 2 laski
- koncentrat pomidorowy – 3 łyżki
- łopatka wieprzowa – 250 g
- łopatka z dzika – 250 g
- smalec – 2 łyżki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
Wykonanie
- Suskę sechlońską i grzyby zalać w osobnych naczyniach przegotowaną wodą, aby zmiękły.
- Kapustę kiszoną odcisnąć z kwasu (opłukać, jeśli jest wyjątkowo kwaśna).
- Świeżą kapustę poszatkować, połączyć z kapustą kiszoną, zalać wrzątkiem i dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu.
- Marchew przetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do gotującej się kapusty.
- Grzyby ugotować w małej ilości wody. Pokroić w paski i dodać do bigosu.
- Suskę sechlońską pokroić w paski i dodać do bigosu.
- Mięso pokroić, zrumienić na smalcu i przełożyć do bigosu.
- Kiełbasę pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na tłuszczu i dodać do bigosu.
- Całość gotować do pożądanego efektu, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem i solą.