Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Polędwiczki z sarny w sosie śliwkowo-żurawinowym
Składniki
- polędwica z sarny
- smalec – 2 łyżki
- wytrawne czerwone wino – 50 ml
- śmietana – 2 łyżki
- mąka – 1 łyżka
- sól, pieprz
- liść laurowy – 1 szt.
- ziarno jałowca – 4 szt.
- ziele angielskie – 4 szt.
- tymianek – ¼ łyżeczki
- majeranek lub rozmaryn – ¼ łyżeczki
- oliwa z oliwek – 2-3 łyżki
Wykonanie
- Ziele angielskie i owoce jałowca rozbić w moździerzu, wymieszać z resztą przypraw oraz oliwą z oliwek.
- Polędwicę z sarny umyć i osuszyć, natrzeć przygotowaną marynatą, włożyć do glinianego naczynia i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni. Od czasu do czasu przekręcać, aby się równo zamarynowało.
- Po wyjęciu z marynaty, mięso podsmażyć na rozgrzanym smalcu po ok. 3 minuty z każdej strony.
- Mięso przełożyć do rondla podlać przegotowaną wodą i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny.
- W trakcie duszenia dodać wino oraz suszone pokrojone śliwki i żurawinę.
- Wytworzony sos zagęścić śmietaną z mąką, trzymać na ogniu ok. 5 minut.