Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Kruche ciasto śliwkowe z kruszonką
Składniki
- cukier – ¾ szkl.
- jaja – 4 szt.
- mąka tortowa – 3,5 szkl.
- margaryna – 370 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- cukier wanilinowy – 3 op.
- suska sechlońska bez pestek – 1 kg
- miód – 1 łyżka
- cukier kryształ – 100 g
Wykonanie
- Śliwki, miód i 1 opakowanie cukry wanilinowego włożyć do garnka i podlać ¼ szklanki wody.
- Sparzyć śliwki, gotując przez 10 minut, ostudzić.
- Z jajek, cukru, 250 g margaryny i 3 szklanek mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym (1 op.) wyrobić ciasto.
- 120 g margaryny, 100 g cukru, 100 g mąki i 1 opakowanie cukru wanilinowego zagnieść, by zrobić kruszonkę.
- Na ciasto wyłożyć śliwki i posypać kruszonką.
- Piec w temperaturze 180°C przez ok. 45 minut.