Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Aktualności

Relacja z Dożynek Gminnych 15.08.2021 r.

W dniu 15 sierpnia 2021 roku Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw w Ujanowicach wzięło udział w Dożynkach Gminnych, który odbyły się w miejscowości Jaworzna. Udział Stowarzyszenia w Dożynkach został zorganizowany w związku z realizacją operacji: „Promocja i udostępnianie produktu lokalnego – suski sechlońskiej podczas wyjazdów i targów” współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.2 „Wparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego PROW 2014-2020, za pośrednictwem Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Przyjazna Ziemia Limanowska”. Podczas Dożynek Gminnych Stowarzyszenie reklamowało „suskę sechlońską” poprzez rozdawanie ulotek reklamowych, słoiczków degustacyjnych i pozostałych materiałów reklamowych uzyskanych dzięki realizacji wyżej wymienionej operacji.

Relacja z Festiwalu Smaku w Grucznie 21-22.08.2021

 

W dniach 21-22 sierpnia 2021 roku Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw w Ujanowicach wzięło udział w Festiwalu Smaku w Grucznie na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wyjazd na Festiwal został zorganizowany w związku z realizacją operacji: „Promocja i udostępnianie produktu lokalnego – suski sechlońskiej podczas wyjazdów i targów” współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.2 „Wparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego PROW 2014-2020, za pośrednictwem Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Przyjazna Ziemia Limanowska”. Na Festiwal Smaku w Grucznie Stowarzyszenie zabrało materiały reklamowe promujące „suskę sechlońską”, zakupione ze środków, które uzyskało realizując wyżej wymienioną operację, tj.: ulotki informacyjne, rollupy, trybunka, torby papierowe, słoiczki degustacyjne, krówki reklamowe, polary i bezrękawniki. Z tych samych środków zapewnione zostały noclegi oraz transport dla przedstawicieli Stowarzyszenia, którzy wzięli udział w Festiwalu.

Podczas Festiwalu Smaku śliwka „suska sechlońska” cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem wśród uczestników. Wielu spośród obecnych tam zwiedzających chętnie słuchało naszych Wystawców, którzy opowiadali
o procesie produkcji „suski sechlońskiej” i sposobie suszenia w tradycyjnych sechlońskich suszarniach.

 

 

Relacja z Targów Żywności Regionalnej i Ekologicznej 26-27.09.2020

W dniach 26-27 września 2020 roku Stowarzyszenie producentów Owoców i Warzyw w Ujanowicach wzięło udział w Targach Żywności Regionalnej i Ekologicznej w Poznaniu na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wyjazd na targi został zorganizowany w związku z realizacją operacji: „Promocja i udostępnianie produktu lokalnego – suski sechlońskiej podczas wyjazdów
i targów”
współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.2 „Wparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego PROW 2014-2020, za pośrednictwem Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Przyjazna Ziemia Limanowska”. W związku z realizacją wyżej wymienionej operacji na Targi Żywności Regionalnej i Ekologicznej zostały zakupione namioty wystawowe oraz materiały takie jak: ulotki informacyjne, rollupy, trybunka, torby papierowe, słoiczki degustacyjne, krówki reklamowe, polary i bezrękawniki. Zapewnione zostały noclegi oraz transport.

Suskę sechlońską można było również posmakować na Targach POLAGRA na stoisku zorganizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi pod hasłem „Polska Smakuje”.

Złoty medal zdobyty na targach REGIONALIA 2016

W dniach 22-24 kwiecień 2016 w Warszawskiej Hali MT Polska odbyły się po raz piąty targi Regionalia 2016. Na targach tych prezentowano produkty tradycyjne i regionalne z całej Polski. Wśród nich była „suska sechlońska”. Podczas targów przeprowadzony został konkurs na najlepszy produkt targów w czterech kategoriach. W kategorii skarby natury „suska sechlońska” zdobyła złoty medal.

 

Rozpoczęcie kampanii „Zasmakuj w Małopolsce”

Zasmakuj w Małopolsce„Zasmakuj w Małopolsce to okazja do zapoznania się z małopolskimi produktami regionalnymi. Już po raz trzeci Zarząd Województwa Małopolskiego stwarza okazję do promocji produktów regionalnych w czasie licznych imprezach lokalnych odbywających się na terenie całego województwa.

Warto przypomnieć, że produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach Unii Europejskiej, na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały unijne certyfikaty. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 11 produktów, spośród których bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski i fasola „Piękny Jaś” posiadają certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia, natomiast jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka i jagnięcina podhalańska są produktami o Chronionym Oznaczeniu Geograficznym.

Podczas 27 zaplanowanych imprez na pewno nie zabraknie stoisk, na których można będzie spróbować aromatycznych podwędzanych śliwek, tj. Susek Sechlońskich.

Relacja ze szkolenia pt. „Promocja produktów regionalnych – suski sechlońskiej”

12 listopada 2014 roku o godz. 13.00 w „Dworku Wiktorii” w Ujanowicach odbyło się szkolenie pt. „Promocja produktów regionalnych – suski sechlońskiej”. Szkolenie zostało zorganizowane przez Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw w Ujanowicach w związku z realizacją projektu „Budowanie sieci współpracy wytwórców suski sechlońskiej wraz z działaniami zmierzającymi do komercjalizacji produktu” współfinansowanego przez Szwajcarię.

 

 

 

 

 

 

Konkurs Kulinarny – Suska Sechlońska na małopolskim stole

W dniu 1 października 2014 r. Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolskiej Szkoły Gościnności im. Tytusa Chałubińskiegi w Myślenicach odbyła się IV edycja konkursu „Mam zawód. Mam fantazję” pt. Suska sechlońska na małopolskim stole”. Organizatorem wydarzenia był Departament Edukacji i Kształcenia Ustawicznego – Wydział Kształcenia Zawodowego Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.

Konkurs organizowany był w ramach projektu „Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Małopolsce”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej. Wzięło w nim udział 12 drużyn z różnych szkół województwa małopolskiego. Były to szkoły z Krakowa, Ciężkowic, Łącka, Nowego Targu, Trzebini, Limanowej, Nawojowej, Myślenic, Piotrkowic Małych i Bukowna.

Przedmiotem konkursu było przygotowanie dania głównego i przystawki. Wiodącym składnikiem była śliwka sechlońska, która musiała wystąpić w przygotowanym przez uczestnika daniu głównym i przystawce. Każdy uczestnik musiał wykonać 3 porcje dania głównego i 3 przystawki. W swojej ocenie, jury kierowało się następującymi kryteriami: wybór potrawy (zgodność z tematyką), ocena receptury, dobór składników, organizacja stanowiska pracy, dobór techniki i metody wykonania, kompozycja potraw, sposób wykonania potrawy, kreatywność, staranność wykonywania czynności, właściwe wykorzystanie czasu pracy oraz ocena organoleptyczna potrawy. Zawodnicy przygotowywali swoje potrawy prawie 4 godz. Mamy nadzieję, że ten trud znajdzie uznanie w oczach jury.

Na podstawie relacji Małgorzaty Bergel

Fot. Anna Kwinta

Suska Sechlońska na I Małopolskich Targach Żywności

W dniach 27 i 28 września 2014 r. w obiektach zabytkowego folwarku Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie przy ul. Balickiej odbyły się I Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z UR”. Jednym ze sponsorów wydarzenia była Małopolska Izba Rolnicza.

Targi zorganizowano w celu promocji tradycyjnych smaków i aromatów produktów żywnościowych pochodzących z Małopolski, głównie zaś produktów regionalnych. Tradycyjnie wytwarzane produkty zestawiono z coraz popularniejszą ideą zdrowego trybu życia. Dla niektórych odwiedzających była to okazja do spróbowania produktów, które w jednej chwili przenoszą do wspomnień z dzieciństwa. Na poszczególnych stoiskach można było spróbować raciechowickich jabłek, górskich serów, miodów i produktów pszczelarskich, a także tradycyjnie wypiekanego pieczywa. Na targach nie zabrakło również aromatycznych podwędzanych sechlońskich susek.

Nagrodę rektora UR dla „najsympatyczniejszego wystawcy” otrzymała „Tłocznia Owoców Pawłowski”. Organizatorzy zaplanowali też wiele atrakcji dla odwiedzających targi, szczególnie najmłodszych. W czasie targów odbył się koncert Zespołu Sygnalistów Myśliwskich HAGARD, pokazy Zumby oraz liczne konkursy dla dzieci.

1 2 >

STOWARZYSZENIE PRODUCENTÓW OWOCÓW I WARZYW W UJANOWICACH


Kontakt z namiNasza oferta

KONTAKT