Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Placek z suską sechlońską
Składniki
- suska sechlońska – 0,5 kg
- cukier puder – 3 szkl.
- jaja – 10 szt.
- bułka tarta – ¾ szkl.
- orzechy – 100 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- mleko – 8 łyżek
- kawa rozpuszczalna – 2 łyżeczki
- cukier wanilinowy – ½ op.
- masło – 1 ¼ kostki
Wykonanie
- Śliwki namoczyć w wodzie i posiekać.
- 1 szklankę cukru pudru rozpuścić w 1 szklance wody, dodać śliwki i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
- Ubić pianę z 10 białek.
- 8 żółtek utrzeć z 1 szklanką cukru pudru i dodać śliwki, bułkę tartą, posiekane orzechy, proszek do pieczenia oraz pianę z białek.
- Z masy upiec 2 placki.
- Wymieszać mleko, kawę rozpuszczalną, cukier wanilinowy i 0,5 szklanki cukru pudru.
- Masło utrzeć z 2 żółtkami i 0,5 szklanki cukru pudru. Dodawać po łyżce polewy i ucierać.
- Placki przełożyć masą, pokroić i udekorować.