Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Pierogi z suską sechlońską
Składniki
- mąka – ½ kg
- jajko – 1 szt.
- olej – 2 łyżki
- suska sechlońska bez pestek – 300 g
- gorąca woda
- śmietana – 1 szkl.
- cukier – ½ szkl.
Wykonanie
- Suskę sechlońską podgotować na parze przez ok. 15 minut.
- Mąkę przesiać, wbić jajko, dodać olej i zarabiać nożem, wlewając gorącą wodę (tyle, ile przyjmie ciasto).
- Wyrabiać rękoma, aż ciasto będzie lśniące.
- Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać szklanką, nadziewać śliwkami i sklejać.
- Gotowe pierogi wrzucać do wrzącej, osolonej wody. Gotować ok. 3 minut.
- Śmietanę gotować z cukrem, aż się skrystalizuje.
- Pierogi podawać ze skrystalizowaną polewą.