Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Suska sechlońska w boczku i cieście francuskim
Składniki
- boczek wędzony – 300 g
- śliwki suszone bez pestek – 30 szt.
- antonówka – 1 szt.
- cydr jabłkowy – 3 łyżki
- cukier – 2 łyżki
- ciasto francuskie – 1 op.
Wykonanie
- Wyjęty z lodówki boczek pokroić na 15 cienkich plasterków, z których każdy przeciąć na pół.
- Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić, zalać 200 ml wody i rozgotować. Odparowywać do powstania gęstego musu.
- Do musu dodać wino i cukier.
- Śliwki nadziać musem, owinąć boczkiem i ciastem francuskim.
- Piec w 220°C przez 10 minut, aż boczek będzie złocisty. Podawać na gorąco.