certyfikat
SCHAB_z-dzika

Składniki

  • schab z dzika – 1 kg
  • słonina – 50 g
  • smalec – 2 łyżki
  • liść laurowy – 1 listek
  • ziarno jałowca – 4 szt.
  • ziele angielskie – 4 szt.
  • tymianek – ¼ łyżeczki
  • majeranek lub rozmaryn – ¼ łyżeczki
  • oliwa z oliwek – 2-3 łyżki

Wykonanie

  1. Mięso umyć i osuszyć.
  2. Liść laurowy, ziarno jałowca, ziele angielskie, tymianek i majeranek lub rozmaryn zmielić w moździerzu lub młynku. Połączyć z oliwą z oliwek.
  3. Schab natrzeć marynatą, ułożyć w glinianym naczyniu i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni. Od czasu do czasu przekręcać, aby się równo zamarynowało.
  4. Schab obłożyć plasterkami słoniny, obsmażyć na smalcu po ok. 5 minut z każdej strony. Przełożyć do rondla, dolać odrobinę przegotowanej wody i dusić na wolnym ogniu około 1,5-2 godzin.
  5. W tym czasie przygotować sos śliwkowo-żurawinowy według przepisu.
  6. Gotowy schab polać sosem, podawać z kaszą gryczaną.