certyfikat
Bigos z suskÄ…

Składniki

  • kapusta kiszona – 1 kg
  • Å›wieża kapusta – 0,5 kg
  • marchew – 2 szt.
  • suska sechloÅ„ska – 10 szt.
  • grzyby suszone – 30 g
  • kieÅ‚basa zwyczajna – 2 laski
  • koncentrat pomidorowy – 3 Å‚yżki
  • Å‚opatka wieprzowa – 250 g
  • Å‚opatka z dzika – 250 g
  • smalec – 2 Å‚yżki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz

Wykonanie

  1. Suskę sechlońską i grzyby zalać w osobnych naczyniach przegotowaną wodą, aby zmiękły.
  2. Kapustę kiszoną odcisnąć z kwasu (opłukać, jeśli jest wyjątkowo kwaśna).
  3. Świeżą kapustę poszatkować, połączyć z kapustą kiszoną, zalać wrzątkiem i dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu.
  4. Marchew przetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do gotującej się kapusty.
  5. Grzyby ugotować w małej ilości wody. Pokroić w paski i dodać do bigosu.
  6. Suskę sechlońską pokroić w paski i dodać do bigosu.
  7. Mięso pokroić, zrumienić na smalcu i przełożyć do bigosu.
  8. Kiełbasę pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na tłuszczu i dodać do bigosu.
  9. Całość gotować do pożądanego efektu, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem i solą.