certyfikat

19 wrze┼Ťnia w gospodarstwie agroturystycznym Wi┼Ťniowy Gaj zago┼Ťcili najlepsi kucharze oraz sympatycy kampanii ÔÇ×Trzy Znaki SmakuÔÇŁ, by zapozna─ç si─Ö z trzema certyfikowanymi produktami regionalnymi: susk─ů sechlo┼äsk─ů, kie┼ébas─ů lisieck─ů oraz sokami Maurer.
Zm─Öczeni podr├│┼╝─ů go┼Ťcie ju┼╝ w pierwszych minutach pobytu w Wi┼Ťniowym Gaju spotkali si─Ö z susk─ů sechlo┼äsk─ů w pierogach, nale┼Ťnikach i sosie do pieczeni, zaserwowanych na obiad przez pani─ů Iren─Ö Szewczyk. Z pe┼énymi ┼╝o┼é─ůdkami udali si─Ö na wycieczk─Ö po wybranych gospodarstwach , z kt├│rych pochodzi certyfikowana suska sechlo┼äska. Od pani Magdy G┼éodek z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dowiedzieli si─Ö jak wygl─ůda wielostopniowy proces certyfikowania, a producenci zaznajomili ich z procesem technologicznym produkcji suski sechlo┼äskiej, od uprawy ┼Ťliw, a┼╝ po produkt ko┼äcowy. Kwesti─ů ┼╝ywo poruszan─ů przez producent├│w i go┼Ťci by┼éa obecna sytuacja produktu z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym na rynku polskim.
Wiecz├│r zako┼äczy┼é si─Ö degustacj─ů da┼ä przygotowanych z produkt├│w regionalnych przez szef├│w najlepszych restauracji w Polsce.

 

 

Fot. Rafał Cygan