certyfikat

Nast─Öpny przysmak z Ma┼éopolski ma szans─Ö zrobi─ç mi─Ödzynarodow─ů karier─Ö. Z wnioskiem o uznanie suski sechlo┼äskiej (podsuszanej i podw─Ödzanej ┼Ťliwki) za respektowany w Unii Europejskiej produkt regionalny wyst─ůpi┼éo Stowarzyszenie Producent├│w Owoc├│w i Warzyw w Ujanowicach (powiat limanowski). Jak dowiedzieli┼Ťmy si─Ö w resorcie rolnictwa, wniosek zosta┼é ju┼╝ zweryfikowany na poziomie krajowym i przekazany do Brukseli.

Stowarzyszenie skupia rolnik├│w z gminy Iwkowa, Laskowa, ┼üososina Dolna i ┼╗egocina. Prawdziw─ů pot─Ög─ů jest wie┼Ť Sechna (gmina Laskowa). ÔÇô S─ů u nas mo┼╝e tylko dwa, trzy domy, przy kt├│rych nie ma cho─çby jednej suszarni ÔÇô informuje mieszkaj─ůcy tu szef stowarzyszenia Kazimierz Joniec. W Sechnie jest a┼╝ 150 suszar┼ä, a we wspomnianych gminach w sumie blisko 700.

Suska oznacza suszk─Ö, czyli podsuszon─ů i podw─Ödzon─ů ┼Ťliwk─Ö. Okre┼Ťlenie ÔÇ×sechlo┼äskaÔÇŁ pochodzi od starej nazwy wsi ÔÇô Sechlna; mieszka┼äc├│w Sechny i obecnie zreszt─ů nazywa si─Ö ÔÇ×sechlokamiÔÇŁ.

Konstrukcja suszar┼ä i przekazywane od pokole┼ä metody (tradycje sadzenia ┼Ťliw si─Ögaj─ů czas├│w ┼Ťw. Kingi) nadaj─ů susce sechlo┼äskiej niepowtarzalny charakter ÔÇô w smaku jest lekko s┼éodka z wyczuwalnym posmakiem i aromatem w─Ödzenia.

Na kilogram suszy potrzeba ok. 5-6 kg owoc├│w (najcz─Ö┼Ťciej odmiany w─Ögierka). Ze zbytem nie ma wi─Ökszych problem├│w, ale unijna rejestracja produktu umo┼╝liwia wej┼Ťcie na europejskie rynki.

Jak informuje Anna ┼Üwi─ůtek z Ma┼éopolskiego Urz─Ödu Marsza┼ékowskiego, w tej chwili poza susk─ů sechlo┼äsk─ů z naszych specja┼é├│w na unijny werdykt czekaj─ů: oscypek, bryndza podhala┼äska, redyko┼éka, karp zatorski, obwarzanek krakowski i kie┼ébasa lisiecka.

Najbli┼╝sz─ů ÔÇ×klepni─ÖciaÔÇŁ przez Komisj─Ö Europejsk─ů wydaje si─Ö bryndza ÔÇô 23 kwietnia min─ů┼é termin sk┼éadania ewentualnych zastrze┼╝e┼ä ÔÇô Nie by┼éo ┼╝adnych ÔÇô informuje Dariusz Goszczy┼äski, wicedyrektor biura ministra rolnictwa.

Kazimierz Turkiewicz
ÔÇ×Gazeta KrakowskaÔÇŁ, 2 maja 2007