certyfikat

„Zasmakuj w Małopolsce to okazja do zapoznania się z małopolskimi produktami regionalnymi. Już po raz trzeci Zarząd Województwa Małopolskiego stwarza okazję do promocji produktów regionalnych w czasie licznych imprezach lokalnych odbywających się na terenie całego województwa.

Warto przypomnieć, że produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach Unii Europejskiej, na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały unijne certyfikaty. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 11 produktów, spośród których bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski i fasola „Piękny Jaś” posiadają certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia, natomiast jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka i jagnięcina podhalańska są produktami o Chronionym Oznaczeniu Geograficznym.

Podczas 27 zaplanowanych imprez na pewno nie zabraknie stoisk, na których można będzie spróbować aromatycznych podwędzanych śliwek, tj. Susek Sechlońskich.