certyfikat
sos-sliwkowo-zurawinowy

Składniki

  • suska sechlo┼äska ÔÇô 150 g
  • ┼╝urawina ÔÇô 50 g
  • bia┼ée wino ÔÇô 100 ml
  • ┼Ťmietana ÔÇô 2 ┼éy┼╝ki
  • wywar mi─Ösny
  • s├│l, pieprz

Wykonanie

  1. Ze ┼Ťliwek usun─ů─ç pestki i moczy─ç 10 minut w przegotowanej wodzie. Wyj─ů─ç, pokroi─ç, prze┼éo┼╝y─ç do rondla i podla─ç wywarem mi─Ösnym.
  2. Do ┼Ťliwek doda─ç wino i ┼╝urawin─Ö.
  3. Dusi─ç na wolnym ogniu do mi─Ökko┼Ťci.
  4. Do sosu doda─ç ┼Ťmietan─Ö, doprawi─ç do smaku pieprzem i sol─ů.