certyfikat
Powidło

Składniki

  • suska sechlo┼äska ÔÇô 1 kg
  • mi├│d ÔÇô 5 ┼éy┼╝ek sto┼éowych
  • cukier ÔÇô 5 ┼éy┼╝ek sto┼éowych
  • orzechy w┼éoskie ÔÇô 100 g

Wykonanie

  1. Suszone ┼Ťliwki wypestkowa─ç i parzy─ç na ma┼éym ogniu ok. 10 minut (mo┼╝na podla─ç odrobin─ů wody).
  2. Sparzone ┼Ťliwki zmiksowa─ç do otrzymania jednolitej konsystencji.
  3. Orzechy drobno posieka─ç i zasma┼╝y─ç z miodem.
  4. Orzechy doda─ç do ┼Ťliwek i dok┼éadnie wymiesza─ç.
  5. Dosłodzić według uznania.