certyfikat
Polędwiczki z sarny

Składniki

  • polędwica z sarny
  • smalec – 2 łyżki
  • wytrawne czerwone wino – 50 ml
  • śmietana – 2 łyżki
  • mąka – 1 łyżka
  • sól, pieprz
  • liść laurowy – 1 szt.
  • ziarno jałowca – 4 szt.
  • ziele angielskie – 4 szt.
  • tymianek – ¼ łyżeczki
  • majeranek lub rozmaryn – ¼ łyżeczki
  • oliwa z oliwek – 2-3 łyżki

Wykonanie

  1. Ziele angielskie i owoce jałowca rozbić w moździerzu, wymieszać z resztą przypraw oraz oliwą z oliwek.
  2. Polędwicę z sarny umyć i osuszyć, natrzeć przygotowaną marynatą, włożyć do glinianego naczynia i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni. Od czasu do czasu przekręcać, aby się równo zamarynowało.
  3. Po wyjęciu z marynaty, mięso podsmażyć na rozgrzanym smalcu po ok. 3 minuty z każdej strony.
  4. Mięso przełożyć do rondla podlać przegotowaną wodą i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny.
  5. W trakcie duszenia dodać wino oraz suszone pokrojone śliwki i żurawinę.
  6. Wytworzony sos zagęścić śmietaną z mąką, trzymać na ogniu ok. 5 minut.