Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Placek z suską sechlońską

Składniki

  • suska sechlońska – 0,5 kg
  • cukier puder – 3 szkl.
  • jaja – 10 szt.
  • bułka tarta – ¾ szkl.
  • orzechy – 100 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • mleko – 8 łyżek
  • kawa rozpuszczalna – 2 łyżeczki
  • cukier wanilinowy – ½ op.
  • masło – 1 ¼ kostki

 

Wykonanie

  1. Śliwki namoczyć w wodzie i posiekać.
  2. 1 szklankę cukru pudru rozpuścić w 1 szklance wody, dodać śliwki i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
  3. Ubić pianę z 10 białek.
  4. 8 żółtek utrzeć z 1 szklanką cukru pudru i dodać śliwki, bułkę tartą, posiekane orzechy, proszek do pieczenia oraz pianę z białek.
  5. Z masy upiec 2 placki.
  6. Wymieszać mleko, kawę rozpuszczalną, cukier wanilinowy i 0,5 szklanki cukru pudru.
  7. Masło utrzeć z 2 żółtkami i 0,5 szklanki cukru pudru. Dodawać po łyżce polewy i ucierać.
  8. Placki przełożyć masą, pokroić i udekorować.


← Powrót do listy przepisów

STOWARZYSZENIE PRODUCENTÓW OWOCÓW I WARZYW W UJANOWICACH


Kontakt z namiNasza oferta

KONTAKT