certyfikat
Pierogi z suskÄ…

Składniki

  • mÄ…ka – ½ kg
  • jajko – 1 szt.
  • olej – 2 Å‚yżki
  • suska sechloÅ„ska bez pestek – 300 g
  • gorÄ…ca woda
  • Å›mietana – 1 szkl.
  • cukier – ½ szkl.

Wykonanie

  1. Suskę sechlońską podgotować na parze przez ok. 15 minut.
  2. Mąkę przesiać, wbić jajko, dodać olej i zarabiać nożem, wlewając gorącą wodę (tyle, ile przyjmie ciasto).
  3. Wyrabiać rękoma, aż ciasto będzie lśniące.
  4. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać szklanką, nadziewać śliwkami i sklejać.
  5. Gotowe pierogi wrzucać do wrzącej, osolonej wody. Gotować ok. 3 minut.
  6. Śmietanę gotować z cukrem, aż się skrystalizuje.
  7. Pierogi podawać ze skrystalizowaną polewą.