certyfikat
Suska pod kruszonką

Składniki

  • cukier – ¾ szkl.
  • jaja – 4 szt.
  • mąka tortowa – 3,5 szkl.
  • margaryna – 370 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy – 3 op.
  • suska sechlońska bez pestek – 1 kg
  • miód – 1 łyżka
  • cukier kryształ – 100 g

Wykonanie

  1. Śliwki, miód i 1 opakowanie cukry wanilinowego włożyć do garnka i podlać ¼ szklanki wody.
  2. Sparzyć śliwki, gotując przez 10 minut, ostudzić.
  3. Z jajek, cukru, 250 g margaryny i 3 szklanek mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym (1 op.) wyrobić ciasto.
  4. 120 g margaryny, 100 g cukru, 100 g mąki i 1 opakowanie cukru wanilinowego zagnieść, by zrobić kruszonkę.
  5. Na ciasto wyłożyć śliwki i posypać kruszonką.
  6. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 45 minut.