Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Biszkopt z suską sechlońską

Składniki

  • jaja – 10 szt.
  • mąka – 6 łyżek
  • cukier – 2 szkl.
  • kakao – 2 łyżki
  • proszek do pieczenia – ½ op.
  • mleko – 2 szkl.
  • cukier wanilinowy – 2 op.
  • budyń śmietankowy – 1 op.
  • alkohol – kilka łyżeczek
  • suska sechlońska – 350 g
  • gorzka czekolada – 2 tabliczki
  • masło – ½ kostki
  • śmietana – 2 łyżki

 

Wykonanie

  1. Upiec biszkopt z 6 jaj, 1 szklanki cukru i mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.
  2. Mleko zagotować z 1 szklanką cukru, wymieszać z cukrem wanilinowym, budyniem śmietankowym i 4 żółtkami. Zagotować i ostudzić.
  3. Po wystudzeniu masę rozetrzeć z kostką masła i dodać odrobinę alkoholu.
  4. Ze śliwek usunąć pestki, pokroić w kostkę i skropić alkoholem.
  5. Na biszkopt ułożyć masę budyniową, a następnie śliwki.
  6. Rozpuścić czekoladę z masłem i śmietaną, nie doprowadzając do wrzenia.

Ciasto wykończyć czekoladową polewą.



← Powrót do listy przepisów

STOWARZYSZENIE PRODUCENTÓW OWOCÓW I WARZYW W UJANOWICACH


Kontakt z namiNasza oferta

KONTAKT