certyfikat

suszona-sliwka

O nas

Nazwa ÔÇ×Suska sechlo┼äskaÔÇŁ wywodzi si─Ö z miejscowej gwary. ÔÇ×SuskaÔÇŁ oznacza suszk─Ö, czyli podsuszon─ů i podw─Ödzon─ů ┼Ťliwk─Ö, ÔÇ×sechlo┼äskaÔÇŁ pochodzi od nazwy miejscowo┼Ťci Sechna. ÔÇ×Suski sechlo┼äskieÔÇŁ s─ů wi─Öc suszonymi ┼Ťliwkami niespotykanymi w ┼╝adnym innym regionie Polski W smaku suska sechlo┼äskaÔÇŁ jest lekko s┼éodka, z wyczuwalnym posmakiem i aromatem w─Ödzenia. Smakowito┼Ť─ç i najwy┼╝sza jako┼Ť─ç sechlo┼äskich susek wynika ze specyficznej metody produkcji. Sadownicy z okolic Sechnej zdrowe i dorodne ┼Ťliwki susz─ů w grubych warstwach, dzi─Öki czemu w czasie suszenia wydziela si─Ö sok, a suski staj─ů si─Ö lekkie, s┼éodkie i niepowtarzalne.

Do wyrobu suski sechlo┼äskiej wykorzystuje si─Ö wy┼é─ůcznie owoce odmian ┼Ťliwy domowej z pestkami ÔÇô najcz─Ö┼Ťciej – ┼Ťliwki w─Ögierki. W celu zagwarantowania jak najwy┼╝szej jako┼Ťci ko┼äcowego produktu, owoce przeznaczone do suszenia musz─ů by─ç zebrane w odpowiednim czasie. O momencie przeprowadzania zbioru decyduje producent, kieruj─ůc si─Ö posiadan─ů wiedz─ů i do┼Ťwiadczeniem w tym zakresie. Zebrane owoce poddaje si─Ö wst─Öpnej r─Öcznej segregacji. Wyselekcjonowane owoce uk┼éada si─Ö na specjalnym ruszcie wykonanym z drewnianych lasek. Do opalenia suszarni wykorzystuje si─Ö wy┼é─ůcznie twarde i suche drewno pochodz─ůce z drzew li┼Ťciastych.

Suska sechlo┼äska jako ma┼éopolski produkt regionalny, o oryginalnej recepturze i chronionym oznaczeniu geograficznym jest dum─ů czterech ma┼éopolskich gmin: Laskowej, Iwkowej, ┼üososiny Dolnej i ┼╗egociny. Spotkanie ze ┼Ťliwk─ů to nie tylko kontakt z doskona┼éym smakiem, ale i z legend─ů, i tradycj─ů kulinarn─ů. Suszona ┼Ťliwka to popularny sk┼éadnik wielu polskich potraw, takich jak: pierogi, bigosy, zupy – zw┼éaszcza wigilijne. To doskona┼éy dodatek do mi─Ös, sos├│w, a tak┼╝e do wypieku ciast i ciasteczek. Ciekawe przepisy z wykorzystaniem suski sechlo┼äskiej znajd─ů Pa┼ästwo na naszej stronie w zak┼éadce przepisy.