certyfikat

Suska na małopolskim stole

W dniu 1 pa┼║dziernika 2014 r. Zespole Szk├│┼é Ponadgimnazjalnych Ma┼éopolskiej Szko┼éy Go┼Ťcinno┼Ťci im. Tytusa Cha┼éubi┼äskiegi w My┼Ťlenicach odby┼éa si─Ö IV edycja konkursu ÔÇ×Mam zaw├│d. Mam fantazj─ÖÔÇŁ pt. Suska sechlo┼äska na ma┼éopolskim stoleÔÇŁ. Organizatorem wydarzenia by┼é Departament Edukacji i Kszta┼écenia Ustawicznego ÔÇô Wydzia┼é Kszta┼écenia Zawodowego Urz─Ödu Marsza┼ékowskiego Wojew├│dztwa Ma┼éopolskiego.

Konkurs organizowany by┼é w ramach projektu ÔÇ×Modernizacja Kszta┼écenia Zawodowego w Ma┼éopolsceÔÇŁ, wsp├│┼éfinansowanego ze ┼Ťrodk├│w Unii Europejskiej. Wzi─Ö┼éo w nim udzia┼é 12 dru┼╝yn z r├│┼╝nych szk├│┼é wojew├│dztwa ma┼éopolskiego. By┼éy to szko┼éy z Krakowa, Ci─Ö┼╝kowic, ┼ü─ůcka, Nowego Targu, Trzebini, Limanowej, Nawojowej, My┼Ťlenic, Piotrkowic Ma┼éych i Bukowna.

Przedmiotem konkursu by┼éo przygotowanie dania g┼é├│wnego i przystawki. Wiod─ůcym sk┼éadnikiem by┼éa ┼Ťliwka sechlo┼äska, kt├│ra musia┼éa wyst─ůpi─ç w przygotowanym przez uczestnika daniu g┼é├│wnym i przystawce. Ka┼╝dy uczestnik musia┼é wykona─ç 3 porcje dania g┼é├│wnego i 3 przystawki. W swojej ocenie, jury kierowa┼éo si─Ö nast─Öpuj─ůcymi kryteriami: wyb├│r potrawy (zgodno┼Ť─ç z tematyk─ů), ocena receptury, dob├│r sk┼éadnik├│w, organizacja stanowiska pracy, dob├│r techniki i metody wykonania, kompozycja potraw, spos├│b wykonania potrawy, kreatywno┼Ť─ç, staranno┼Ť─ç wykonywania czynno┼Ťci, w┼éa┼Ťciwe wykorzystanie czasu pracy oraz ocena organoleptyczna potrawy. Zawodnicy przygotowywali swoje potrawy prawie 4 godz. Mamy nadziej─Ö, ┼╝e ten trud znajdzie uznanie w oczach jury.

Na podstawie relacji Małgorzaty Bergel

Fot. Anna Kwinta