certyfikat

Informacje o projekcie

W dniu 4.04.2014 roku Stowarzyszenie Producent贸w Owoc贸w i Warzyw w Ujanowicach wraz ze Stowarzyszeniem Kulturalno-O艣wiatowym Ziemi Limanowskiej podpisa艂o umow臋 na realizacj臋 projektu pt. 鈥濨udowanie sieci wsp贸艂pracy wytw贸rc贸w suski sechlo艅skiej wraz z dzia艂aniami zmierzaj膮cymi do komercjalizacji produktu鈥. Projekt wsp贸艂finansowany jest przez Szwajcari臋 w ramach Szwajcarskiego Programu Wsp贸艂pracy z nowymi krajami cz艂onkowskimi Unii Europejskiej. Ca艂kowita warto艣膰 projektu wynosi 64 418,88 PLN, za艣 warto艣膰 szwajcarskiego dofinansowania to 48 320,44 PLN.

G艂贸wnym celem projektu jest wzmocnienie sieci wsp贸艂pracy producent贸w suski sechlo艅skiej (tradycyjny polski produkt regionalny) z partnerami gospodarczymi i spo艂ecznymi w celu lepszej promocji i dystrybucji produktu regionalnego. Cele szczeg贸艂owe obejmuj膮:
鈥 zwi臋kszenie dost臋pno艣ci suski sechlo艅skiej zar贸wno w skali lokalnej, jak i regionalnej,
鈥 wykreowanie nowych inicjatyw nakierowanych na budowanie lokalnej to偶samo艣ci wok贸艂 produktu regionalnego,
鈥 stworzenie rzeczywistej platformy wsp贸艂pracy r贸偶nych podmiot贸w z obszaru wytwarzania i promocji produktu regionalnego zmierzaj膮cej do pe艂niejszego wypromowania produktu regionalnego i jego komercjalizacji.

Projekt realizowany jest w okresie od 1.06.2014 do 31.05.2015 roku. Zgodnie z harmonogramem w pierwszych miesi膮cach projektu zostan膮 opracowane i wykonane materia艂y reklamowe i informacyjne (logotyp produktu, katalog handlowy, tablice ekspozycyjne produktu, internetowa ksi膮偶ka kucharska, strony internetowe produktu i projektu, roll-up oraz ulotki informacyjne). W pierwszym kwartale 2015 roku projekt przewiduje zakup element贸w niezb臋dnych do prezentacji produktu regionalnego na imprezach plenerowych (namiot z logo, stoisko wystawiennicze, parasole). Ostatni膮 inwestycj膮 jest zakup podstawowego wyposa偶enia biura. Przez ca艂y okres trwania projektu przeprowadzane s膮 szkolenia dla producent贸w dotycz膮ce nowoczesnych form promocji i sprzeda偶y produktu regionalnego oraz organizowane s膮 wyjazdy promocyjne do sklep贸w i hurtowni zajmuj膮cych si臋 obrotem zdrow膮 偶ywno艣ci膮 i produktem regionalnym. Oferta producent贸w suski sechlo艅skiej zostanie przedstawiona w kilkunastu sklepach w 10 miastach Ma艂opolski oraz na szerzej dost臋pnych targach.
Realizacja projektu przyczyni si臋 do zwi臋kszenia rozpoznawalno艣ci marki

鈥濻uska Sechlo艅ska鈥, a tym samym do zwi臋kszenia zainteresowania odbiorc贸w na rynkach regionalnych i rynku krajowym. Efektem dodatkowym b臋dzie obj臋cie przez stowarzyszenie opieki nad wi臋ksz膮 liczb膮 producent贸w oraz zwi臋kszenie liczby gospodarstw pos艂uguj膮cych si臋 certyfikatem produktu lokalnego. Niewymiernym efektem projektu b臋dzie r贸wnie偶 wykreowanie nowych inicjatyw nakierowanych na budowanie lokalnej to偶samo艣ci wok贸艂 produktu regionalnego.

Wi臋cej informacji na www.programszwajcarski.gov.pl