Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Pierogi z suską sechlońską

Składniki

  • mąka – ½ kg
  • jajko – 1 szt.
  • olej – 2 łyżki
  • suska sechlońska bez pestek – 300 g
  • gorąca woda
  • śmietana – 1 szkl.
  • cukier – ½ szkl.

 

Wykonanie

  1. Suskę sechlońską podgotować na parze przez ok. 15 minut.
  2. Mąkę przesiać, wbić jajko, dodać olej i zarabiać nożem, wlewając gorącą wodę (tyle, ile przyjmie ciasto).
  3. Wyrabiać rękoma, aż ciasto będzie lśniące.
  4. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać szklanką, nadziewać śliwkami i sklejać.
  5. Gotowe pierogi wrzucać do wrzącej, osolonej wody. Gotować ok. 3 minut.
  6. Śmietanę gotować z cukrem, aż się skrystalizuje.
  7. Pierogi podawać ze skrystalizowaną polewą.


← Powrót do listy przepisów

STOWARZYSZENIE PRODUCENTÓW OWOCÓW I WARZYW W UJANOWICACH


Kontakt z namiNasza oferta

KONTAKT