Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Aktualności

Relacja z Targów Żywności Regionalnej i Ekologicznej 26-27.09.2020

W dniach 26-27 września 2020 roku Stowarzyszenie producentów Owoców i Warzyw w Ujanowicach wzięło udział w Targach Żywności Regionalnej i Ekologicznej w Poznaniu na stoisku Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wyjazd na targi został zorganizowany w związku z realizacją operacji: „Promocja i udostępnianie produktu lokalnego – suski sechlońskiej podczas wyjazdów
i targów”
współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.2 „Wparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego PROW 2014-2020, za pośrednictwem Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Przyjazna Ziemia Limanowska”. W związku z realizacją wyżej wymienionej operacji na Targi Żywności Regionalnej i Ekologicznej zostały zakupione namioty wystawowe oraz materiały takie jak: ulotki informacyjne, rollupy, trybunka, torby papierowe, słoiczki degustacyjne, krówki reklamowe, polary i bezrękawniki. Zapewnione zostały noclegi oraz transport.

Suskę sechlońską można było również posmakować na Targach POLAGRA na stoisku zorganizowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi pod hasłem „Polska Smakuje”.

Złoty medal zdobyty na targach REGIONALIA 2016

W dniach 22-24 kwiecień 2016 w Warszawskiej Hali MT Polska odbyły się po raz piąty targi Regionalia 2016. Na targach tych prezentowano produkty tradycyjne i regionalne z całej Polski. Wśród nich była „suska sechlońska”. Podczas targów przeprowadzony został konkurs na najlepszy produkt targów w czterech kategoriach. W kategorii skarby natury „suska sechlońska” zdobyła złoty medal.

 

Rozpoczęcie kampanii „Zasmakuj w Małopolsce”

Zasmakuj w Małopolsce„Zasmakuj w Małopolsce to okazja do zapoznania się z małopolskimi produktami regionalnymi. Już po raz trzeci Zarząd Województwa Małopolskiego stwarza okazję do promocji produktów regionalnych w czasie licznych imprezach lokalnych odbywających się na terenie całego województwa.

Warto przypomnieć, że produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach Unii Europejskiej, na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione. Województwo Małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały unijne certyfikaty. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 11 produktów, spośród których bryndza podhalańska, oscypek, redykołka, karp zatorski i fasola „Piękny Jaś” posiadają certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia, natomiast jabłka łąckie, suska sechlońska, chleb prądnicki, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka i jagnięcina podhalańska są produktami o Chronionym Oznaczeniu Geograficznym.

Podczas 27 zaplanowanych imprez na pewno nie zabraknie stoisk, na których można będzie spróbować aromatycznych podwędzanych śliwek, tj. Susek Sechlońskich.

Relacja ze szkolenia pt. „Promocja produktów regionalnych – suski sechlońskiej”

12 listopada 2014 roku o godz. 13.00 w „Dworku Wiktorii” w Ujanowicach odbyło się szkolenie pt. „Promocja produktów regionalnych – suski sechlońskiej”. Szkolenie zostało zorganizowane przez Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw w Ujanowicach w związku z realizacją projektu „Budowanie sieci współpracy wytwórców suski sechlońskiej wraz z działaniami zmierzającymi do komercjalizacji produktu” współfinansowanego przez Szwajcarię.

 

 

 

 

 

 

Konkurs Kulinarny – Suska Sechlońska na małopolskim stole

W dniu 1 października 2014 r. Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolskiej Szkoły Gościnności im. Tytusa Chałubińskiegi w Myślenicach odbyła się IV edycja konkursu „Mam zawód. Mam fantazję” pt. Suska sechlońska na małopolskim stole”. Organizatorem wydarzenia był Departament Edukacji i Kształcenia Ustawicznego – Wydział Kształcenia Zawodowego Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.

Konkurs organizowany był w ramach projektu „Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Małopolsce”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej. Wzięło w nim udział 12 drużyn z różnych szkół województwa małopolskiego. Były to szkoły z Krakowa, Ciężkowic, Łącka, Nowego Targu, Trzebini, Limanowej, Nawojowej, Myślenic, Piotrkowic Małych i Bukowna.

Przedmiotem konkursu było przygotowanie dania głównego i przystawki. Wiodącym składnikiem była śliwka sechlońska, która musiała wystąpić w przygotowanym przez uczestnika daniu głównym i przystawce. Każdy uczestnik musiał wykonać 3 porcje dania głównego i 3 przystawki. W swojej ocenie, jury kierowało się następującymi kryteriami: wybór potrawy (zgodność z tematyką), ocena receptury, dobór składników, organizacja stanowiska pracy, dobór techniki i metody wykonania, kompozycja potraw, sposób wykonania potrawy, kreatywność, staranność wykonywania czynności, właściwe wykorzystanie czasu pracy oraz ocena organoleptyczna potrawy. Zawodnicy przygotowywali swoje potrawy prawie 4 godz. Mamy nadzieję, że ten trud znajdzie uznanie w oczach jury.

Na podstawie relacji Małgorzaty Bergel

Fot. Anna Kwinta

Suska Sechlońska na I Małopolskich Targach Żywności

W dniach 27 i 28 września 2014 r. w obiektach zabytkowego folwarku Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie przy ul. Balickiej odbyły się I Małopolskie Targi Żywności „Zasmakuj z UR”. Jednym ze sponsorów wydarzenia była Małopolska Izba Rolnicza.

Targi zorganizowano w celu promocji tradycyjnych smaków i aromatów produktów żywnościowych pochodzących z Małopolski, głównie zaś produktów regionalnych. Tradycyjnie wytwarzane produkty zestawiono z coraz popularniejszą ideą zdrowego trybu życia. Dla niektórych odwiedzających była to okazja do spróbowania produktów, które w jednej chwili przenoszą do wspomnień z dzieciństwa. Na poszczególnych stoiskach można było spróbować raciechowickich jabłek, górskich serów, miodów i produktów pszczelarskich, a także tradycyjnie wypiekanego pieczywa. Na targach nie zabrakło również aromatycznych podwędzanych sechlońskich susek.

Nagrodę rektora UR dla „najsympatyczniejszego wystawcy” otrzymała „Tłocznia Owoców Pawłowski”. Organizatorzy zaplanowali też wiele atrakcji dla odwiedzających targi, szczególnie najmłodszych. W czasie targów odbył się koncert Zespołu Sygnalistów Myśliwskich HAGARD, pokazy Zumby oraz liczne konkursy dla dzieci.

Suska Sechlońska na szlaku Trzech Znaków Smaku

19 września w gospodarstwie agroturystycznym Wiśniowy Gaj zagościli najlepsi kucharze oraz sympatycy kampanii „Trzy Znaki Smaku”, by zapoznać się z trzema certyfikowanymi produktami regionalnymi: suską sechlońską, kiełbasą lisiecką oraz sokami Maurer.
Zmęczeni podróżą goście już w pierwszych minutach pobytu w Wiśniowym Gaju spotkali się z suską sechlońską w pierogach, naleśnikach i sosie do pieczeni, zaserwowanych na obiad przez panią Irenę Szewczyk. Z pełnymi żołądkami udali się na wycieczkę po wybranych gospodarstwach , z których pochodzi certyfikowana suska sechlońska. Od pani Magdy Głodek z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi dowiedzieli się jak wygląda wielostopniowy proces certyfikowania, a producenci zaznajomili ich z procesem technologicznym produkcji suski sechlońskiej, od uprawy śliw, aż po produkt końcowy. Kwestią żywo poruszaną przez producentów i gości była obecna sytuacja produktu z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym na rynku polskim.
Wieczór zakończył się degustacją dań przygotowanych z produktów regionalnych przez szefów najlepszych restauracji w Polsce.

Rozpoczęcie realizacji projektu pt. „Budowanie sieci współpracy wytwórców Suski Sechlońskiej wraz z działaniami zmierzającymi do komercjalizacji produktu”

W dniu 4.04.2014 roku Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw w Ujanowicach wraz ze Stowarzyszeniem Kulturalno-Oświatowym Ziemi Limanowskiej podpisało umowę na realizację projektu pt. „Budowanie sieci współpracy wytwórców Suski Sechlońskiej wraz z działaniami zmierzającymi do komercjalizacji produktu”. Projekt współfinansowany jest przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego Programu Współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. Całkowita wartość projektu wynosi 64 418,88 PLN, zaś wartość szwajcarskiego dofinansowania to 48 320,44 PLN.

Głównym celem projektu jest wzmocnienie sieci współpracy producentów Suski Sechlońskiej (tradycyjny polski produkt regionalny) z partnerami gospodarczymi i społecznymi w celu lepszej promocji i dystrybucji produktu regionalnego. Cele szczegółowe obejmują:

  • zwiększenie dostępności Suski Sechlońskiej zarówno w skali lokalnej, jak i regionalnej,
  • wykreowanie nowych inicjatyw nakierowanych na budowanie lokalnej tożsamości wokół produktu regionalnego,
  • stworzenie rzeczywistej platformy współpracy różnych podmiotów z obszaru wytwarzania i promocji produktu regionalnego zmierzającej do pełniejszego wypromowania produktu regionalnego i jego komercjalizacji.

Projekt realizowany jest w okresie od 1.06.2014 do 31.05.2015 roku. Zgodnie z harmonogramem w pierwszych miesiącach projektu zostaną opracowane i wykonane materiały reklamowe i informacyjne (logotyp produktu, katalog handlowy, tablice ekspozycyjne produktu, internetowa książka kucharska, strony internetowe produktu i projektu, roll-up oraz ulotki informacyjne). W pierwszym kwartale 2015 roku projekt przewiduje zakup elementów niezbędnych do prezentacji produktu regionalnego na imprezach plenerowych (namiot z logo, stoisko wystawiennicze, parasole). Ostatnią inwestycją jest zakup podstawowego wyposażenia biura. Przez cały okres trwania projektu przeprowadzane są szkolenia dla producentów dotyczące nowoczesnych form promocji i sprzedaży produktu regionalnego oraz organizowane są wyjazdy promocyjne do sklepów i hurtowni zajmujących się obrotem zdrową żywnością i produktem regionalnym. Oferta producentów Suski Sechlońskiej zostanie przedstawiona w kilkunastu sklepach w 10 miastach Małopolski oraz na szerzej dostępnych targach.

Realizacja projektu przyczyni się do zwiększenia rozpoznawalności marki ”Suska Sechlońska”, a tym samym do zwiększenia zainteresowania odbiorców na rynkach regionalnych i rynku krajowym. Efektem dodatkowym będzie objęcie przez Stowarzyszenie opieki nad większą liczbą producentów oraz zwiększenie liczby gospodarstw posługujących się certyfikatem produktu lokalnego. Niewymiernym efektem projektu będzie również wykreowanie nowych inicjatyw nakierowanych na budowanie lokalnej tożsamości wokół produktu regionalnego.

 

www.programszwajcarski.gov.pl


STOWARZYSZENIE PRODUCENTÓW OWOCÓW I WARZYW W UJANOWICACH


Kontakt z namiNasza oferta

KONTAKT