certyfikat

W dniu 4.04.2014 roku Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw w Ujanowicach wraz ze Stowarzyszeniem Kulturalno-Oświatowym Ziemi Limanowskiej podpisało umowę na realizację projektu pt. „Budowanie sieci współpracy wytwórców Suski Sechlońskiej wraz z działaniami zmierzającymi do komercjalizacji produktu”. Projekt współfinansowany jest przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego Programu Współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. Całkowita wartość projektu wynosi 64 418,88 PLN, zaś wartość szwajcarskiego dofinansowania to 48 320,44 PLN.

Głównym celem projektu jest wzmocnienie sieci współpracy producentów Suski Sechlońskiej (tradycyjny polski produkt regionalny) z partnerami gospodarczymi i społecznymi w celu lepszej promocji i dystrybucji produktu regionalnego. Cele szczegółowe obejmują:

Projekt realizowany jest w okresie od 1.06.2014 do 31.05.2015 roku. Zgodnie z harmonogramem w pierwszych miesiącach projektu zostaną opracowane i wykonane materiały reklamowe i informacyjne (logotyp produktu, katalog handlowy, tablice ekspozycyjne produktu, internetowa książka kucharska, strony internetowe produktu i projektu, roll-up oraz ulotki informacyjne). W pierwszym kwartale 2015 roku projekt przewiduje zakup elementów niezbędnych do prezentacji produktu regionalnego na imprezach plenerowych (namiot z logo, stoisko wystawiennicze, parasole). Ostatnią inwestycją jest zakup podstawowego wyposażenia biura. Przez cały okres trwania projektu przeprowadzane są szkolenia dla producentów dotyczące nowoczesnych form promocji i sprzedaży produktu regionalnego oraz organizowane są wyjazdy promocyjne do sklepów i hurtowni zajmujących się obrotem zdrową żywnością i produktem regionalnym. Oferta producentów Suski Sechlońskiej zostanie przedstawiona w kilkunastu sklepach w 10 miastach Małopolski oraz na szerzej dostępnych targach.

Realizacja projektu przyczyni się do zwiększenia rozpoznawalności marki ”Suska Sechlońska”, a tym samym do zwiększenia zainteresowania odbiorców na rynkach regionalnych i rynku krajowym. Efektem dodatkowym będzie objęcie przez Stowarzyszenie opieki nad większą liczbą producentów oraz zwiększenie liczby gospodarstw posługujących się certyfikatem produktu lokalnego. Niewymiernym efektem projektu będzie również wykreowanie nowych inicjatyw nakierowanych na budowanie lokalnej tożsamości wokół produktu regionalnego.

 

www.programszwajcarski.gov.pl