certyfikat

Mi─Ösista i elastyczna ┼Ťliwka lubi nurza─ç si─Ö w mi─Ösie, czekoladzie i alkoholu

Jaki inny produkt tak samo dobrze smakuje zanurzony w gorzkiej czekoladzie i usma┼╝ony w plastrze w─Ödzonego boczku? Jaki inny owoc tak bardzo si─Ö zmienia po wysuszeniu, ┼╝e nie spos├│b rozpozna─ç w nim pierwowzoru nawet po namoczeniu? G┼é─Öboka, b┼éyszcz─ůca czer┼ä suszonych ┼Ťliwek jest rzadko┼Ťci─ů na palecie kulinarnych barw. W smaku bogat─ů s┼éodycz r├│wnowa┼╝y wysoka kwasowo┼Ť─ç, przeplataj─ů si─Ö nuty w─Ödzenia. Ca┼éo┼Ť─ç daje kombinacj─Ö wielce u┼╝yteczn─ů i pon─Ötn─ů w kuchni.

Idealnie wysuszona ┼Ťliwka jest elastyczna i mi─Ösista, ale nie mokra. Nie potrzebuje konserwant├│w, cho─ç te z przemys┼éowej produkcji miewaj─ů dodatek E200. Mo┼╝e by─ç z pestk─ů lub jej pozbawiona, do suszenia wybiera si─Ö odmiany, kt├│rych pestki ┼éatwo odchodz─ů od mi─ů┼╝szu. Mog─ů by─ç du┼╝e jak stanleye lub ma┼ée jak w─Ögierki, zawsze z grupy fioletowob┼é─Ökitnych. Najwi─Öksz─ů s┼éaw─Ö zdoby┼éy suszone ┼Ťliwki z Agen w po┼éudniowo-zachodniej Francji, uprawiane w rejonie, gdzie narodzi┼é si─Ö armaniak. Namoczone w luksusowej brandy s─ů doskona┼éo┼Ťci─ů. ┼Üwiatowy rynek zalewaj─ů ┼Ťliwki kalifornijskie (tej samej odmiany co francuskie) maj─ůce dobre warunki do schni─Öcia pod kalifornijskim s┼éo┼äcem. Ale na globalny rozg┼éos zas┼éuguje nasza rodzima suska sechlo┼äska. Jej nazwa to gwarowe okre┼Ťlenie suszki z okolic wsi Sechna. Wpisana do europejskiego rejestru produkt├│w o chronionym oznaczeniu geograficznym – musi pochodzi─ç z ma┼éopolskich gmin Laskowa, Iwkowa, ┼üososina Dolna lub ┼╗egocina. Od wiek├│w uprawia si─Ö tam i w─Ödzi znakomite w─Ögierki. Owoce zbierane s─ů w momencie, gdy poziom cukru gwarantuje zr├│wnowa┼╝ony smak i bezpieczne przechowywanie bez konserwant├│w. Suszenie w ciep┼éym dymie z odpowiednio dobranego li┼Ťciastego drewna trwa prawie tydzie┼ä. Gotowe ┼Ťliwki s─ů wyj─ůtkowe – zwarte, mi─Ösiste, o wyrazistym smaku.
Zastanawiaj─ůc si─Ö nad znaczeniem dodania suszonych ┼Ťliwek do bigosu i ta┼╝inu, maroka┼äskiego dania z wo┼éowiny duszonej z cynamonem, any┼╝em i migda┼éami, dochodz─Ö do wniosku, ┼╝e cz─Ö┼Ťciej powinni┼Ťmy korzysta─ç z dobrodziejstw z tego p┼éyn─ůcych. Zyska na dodaniu ┼Ťliwek pikantne chili (mi─Ösne i wegetaria┼äskie), w─Ögierski gulasz z papryk─ů i ragout z rozmarynem. Ka┼╝dy ci─Ö┼╝ki mi─Ösny sos sezonu jesienno-zimowego stanie si─Ö ciekawszy z dodatkiem dymno-s┼éodko-kwa┼Ťnych owoc├│w. ┼Üliwki suszone pasuj─ů do dyni pieczonej z czosnkiem, marchwi karmelizowanej na patelni z szalotkami, ciemnej fasoli w pomidorach z melas─ů i burak├│w z balsamico. Gdy s─ů wilgotne i mi─Ökkie, wystarczy doda─ç je pod koniec gotowania, by wnios┼éy dodatkowe nuty, a jednocze┼Ťnie pozosta┼éy nierozgotowane.
Je┼Ťli ┼Ťliwki s─ů suche lub chcemy wykorzysta─ç je bez gotowania, warto je namoczy─ç przed u┼╝yciem. Wspomniany armaniak, metaxa, likier pomara┼äczowy, rum genialnie w nie wnikaj─ů. Lubi─ů si─Ö te┼╝ nurza─ç w czerwonym winie na gor─ůco, szczeg├│lnie s┼éodkim i zredukowanym. Nas─ůczone i oblepione winnym sosem s─ů znakomitym deserem lub dodatkiem do lod├│w i ciast. Namoczone i zmiksowane zamieniaj─ů si─Ö w ekspresowe powid┼éa, kt├│rymi mo┼╝na nadziewa─ç piero┼╝ki, przek┼éada─ç nale┼Ťniki, smarowa─ç grzanki. Gdy na ┼Ťwi─ůteczny jarmark moje dzieci chcia┼éy przygotowa─ç co┼Ť oryginalnego, ale osadzonego w lokalnym klimacie, zmiksowa┼éy ┼Ťliwki z miodem i piernikowymi przyprawami, wymiesza┼éy z kandyzowan─ů pomara┼äczow─ů sk├│rk─ů oraz pra┼╝onymi orzechami i grub─ů warstw─Ö zamkn─Ö┼éy mi─Ödzy dwoma op┼éatkami andrut├│w. Tak narodzi┼éa si─Ö prunella. Brzmi bajkowo i mam nadziej─Ö, ┼╝e dzi─Öki temu w┼Ťlizgnie si─Ö do kanonu domowych deser├│w.

Agnieszka Kr─Öglicka ÔÇô wraz z bratem Marcinem Kr─Öglickim prowadzi w Warszawie kilka restauracji: meksyka┼äsk─ů ElPopo, greckie tawerny Santorini iMeltemi, w┼éosk─ů Chianti, Fortec─Ö, Pi─ůt─ů ─ćwiartk─Ö w Arkadach Kubickiego oraz ksi─Ögarnio-restauracj─Ö Opas┼éy Tom PIW-u na Foksal.

WARZYWA PIECZONE ZE ŚLIWKAMI
* kawałek dyni piżmowej
* 1 marchew
* 3 drobne ziemniaki
* 1 czerwona cebula
* 1 główka czosnku
* 8 suszonych ┼Ťliwek bez pestek
* 3 łyżki miodu
* 1/2 szklanki rosołu lub wywaru z warzyw
* oliwa, s├│l, pieprz, rozmaryn, chili

* Ziemniaki wyszorowa─ç, pokroi─ç na cz─ůstki, dyni─Ö obra─ç, pokroi─ç w kostk─Ö, marchew pokroi─ç w grube plastry, cebul─Ö w pi├│rka. G┼é├│wk─Ö czosnku przeci─ů─ç poziomo na p├│┼é.
* Na wielkiej patelni rozgrza─ç oliw─Ö, zrumieni─ç lekko warzywa na du┼╝ym ogniu. Doda─ç mi├│d, ┼Ťliwki i przyprawy. Podgrzewa─ç i miesza─ç, a┼╝ si─Ö oblepi─ů. Prze┼éo┼╝y─ç do naczynia ┼╝aroodpornego.
* Na patelni─Ö wla─ç ros├│┼é, zagotowa─ç i wla─ç na warzywa. Wstawi─ç do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec, a┼╝ warzywa b─Öd─ů mi─Ökkie.

PRUNELLA
* 200 g suszonych ┼Ťliwek bez pestek
* 1 kieliszek madery
* 3 łyżki płynnego miodu
* skórka pomarańczowa kandyzowana (wraz z syropem)
* gar┼Ť─ç pra┼╝onych orzech├│w laskowych bez sk├│rki
* po szczypcie mielonego cynamonu, goździków, anyżu, gałki muszkatołowej
* sok z cytryny do smaku
* 2-4 oblaty ┼Ťl─ůskie lub andruty kaliskie
* opcjonalnie: likier Cointreau lub rum Stroh

* ┼Üliwki namoczy─ç w winie, zmiksowa─ç z miodem na g─Öste pur├ęe. Wymiesza─ç z przyprawami, orzechami i ze sk├│rk─ů pomara┼äczow─ů.
* Grub─ů warstw─Ö masy na┼éo┼╝y─ç na wafelek, przykry─ç drugim, przycisn─ů─ç i odstawi─ç na noc.
* Kroi─ç w tr├│jk─ůty, podawa─ç na deser.

http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96945,15283902,Czarna_magia.html